Alergeny

Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejichž seznam je v nařízení uveden. Informace o jednotlivých alergenech bude uvedena přímo u pokrmu na jídelním lístku.

Seznam alergenů

  1. Obiloviny obsahující lepek
  2. Pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
  3. Korýši a výrobky z nich
  4. Vejce a výrobky z nich
  5. Ryby a výrobky z nich
  6. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  7. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  8. Mléko a výrobky z něj
  9. Skořápkové plody
  10. Mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
  11. Celer a výrobky z něj
  12. Hořčice a výrobky z ní
  13. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  14. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  15. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  16. Měkkýši a výrobky z nich